Deze kan je lichaam lang niet allemaal zelf aanmaken, dus moet je via je voeding binnen krijgen. Ze zijn onmisbaar voor je algemene gezondheid. Een vitaminetekort kan tot heel veel uiteenlopende klachten leiden.Vitamines en mineralen werken samen, dus hebben elkaar nodig. Ze versterken elkaar, daarom is het zo belangrijk om gevarieerd te eten met zoveel mogelijk verschillende vitamines en mineralen.
Als je dan ook nog gebruik maakt van een goed supplement met vitamines en mineralen, heb je meteen een grote variatie.

Wat werkt vitamines en mineralen tegen?

Door bereiding van eten gaan vitamines verloren, vooral bij lang koken verlies je vitamines. Ook als je kookt in veel water, loopt met name vitamine C sterk terug, omdat vitamine C een wateroplosbare vitamine is.

Tegenwoordig komt ons groente en fruit van ver en is dus lang onderweg. Om het groente en fruit er nog mooi uit te laten zien in de winkel, wordt het geplukt voordat het rijp is. Al ziet het er best mooi uit in de winkel, uit onderzoek is gebleken dat er dan veel minder vitamines en mineralen in zitten.
Laat je het dan nog een tijdje in je koelkast liggen, dan komt dit het gehalte van vitamines ook niet ten goede.

Wat ook opname van vitamines en mineralen tegenwerkt: alcohol, sigaretten, medicijnen en stress.
Een voorbeeld is één van de belangrijkste mineralen: magnesium, dat veel mensen tekort komen. Magnesium (betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen!) wordt afgebroken door roken, koffie en stress, dus dan kom je al gauw tekort. Als je veel stress hebt, is er dus minder magnesium in je lichaam. Dit tekort heeft weer tot gevolg dat je nog meer stress voelt, omdat één van de functies van magnesium het reguleren van je zenuwstelsel is.

Al met al heb je al gauw meer vitamines en mineralen nodig dan je denkt. Aan de ene kant omdat er gewoonweg minder in onze voeding zit, aan de andere kant door invloeden van buitenaf die ervoor zorgen dat we juist meer nodig hebben om de schade te beperken.

Samenwerking met andere voedingsstoffen.

Vetoplosbare vitamines (de naam zegt het al) neemt je lichaam beter op gecombineerd met vet. Dit geldt voor de vitamines A, D, E, en K.

Sommige vitamines en mineralen worden beter opgenomen als ze samenwerken met andere. Zo kan je lichaam geen calcium opnemen zonder magnesium en vitamine D. Zij hebben elkaar dus nodig.
Ook vitamine C en ijzer helpen elkaar een handje en vitamine B12 en foliumzuur werken samen.
Je ziet dat je een grote variatie aan vitamines en mineralen nodig hebt, omdat ze elkaar hard nodig hebben. Als aanvulling op een gezond voedingspatroon kun je ook kiezen voor een supplement met vitamines en mineralen. Ook hiermee kan ik je helpen.

Deel dit artikel: