Het is belangrijk om voedingsstoffen en energie te halen uit gezonde voeding. Er zijn nogal wat factoren die je lichaam uit balans brengen. Als je veel bewerkte voeding (uit de fabriek en vaak verpakt) eet met allerlei chemische toevoegingen, suikers, transvetten etc., dan kun je nooit in balans zijn. Je lichaam herkent deze stoffen niet en raakt ervan in de war. Je lever moet dan zoveel ontgiften, dat het geen tijd meer heeft om andere belangrijke taken te vervullen. Ook krijg je hierdoor te weinig voedingsstoffen binnen en ontstaan er allerlei klachten.

Welke voedingsstoffen hebben we nodig?
Koolhydraten: Deze werken als brandstof en voorzien je hersenen en lichaam van energie.
Het beste haal je koolhydraten uit groenten, fruit, peulvruchten, volkorengranen (volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst), noten, quinoa, aardappels met mate (beter zijn zoete aardappels).

Vetten: Deze werken als brandstof en bouwstof, zorgen voor reservebrandstof, bouw van cellen, hormonen en opname van (vetoplosbare) vitaminen.
Verzadigde vetten vind je in vlees en zuivelproducten.
Onverzadigde vetten zitten in vis, noten, zaden, plantaardige oliën en avocado.

Eiwitten: Deze werken als bouwstof en zorgen voor onderhoud, groei en herstel van weefsel en cellen.
Dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
Plantaardige eiwitten haal je uit peulvruchten, noten, zaden en pitten, groenten (bijv. broccoli, spruitjes, avocado).

Vitaminen: Regelen heel veel lichamelijke processen, zoals onderhoud van hormonen, huid, hersenen, zenuwstelsel, bloedvaten, weerstand en bescherming. Het lichaam maakt zelf geen vitaminen aan, dus deze moet je binnen krijgen via je voeding.

Mineralen: Ondersteunen de werking van vitaminen en zorgen voor aanmaak van bloed, beenderen en weefsel, het goed werken van het zenuwstelsel en balans in het lichaamsvocht.
Gevaren voor je gezondheid:

Onvoldoende voedingsstoffen.
Helaas bevat onze voeding minder voedingsstoffen dan vroeger. Dit heeft o.a. te maken met de manier waarop er wordt geteeld, waardoor er minder mineralen in de bodem zitten en dus ook in ons groenten en fruit. We hebben meer nodig om toch voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Teveel onnatuurlijke stoffen.
Er zijn veel factoren die je uit balans kunnen brengen, zoals:
– Gifstoffen/bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit;
– Toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen;
– Bewerkte voeding met veel suikers, zout en transvetten;
– Antibiotica/hormonen in vlees en vis;
– Alcohol en sigaretten;
– Schadelijke stoffen in cosmetica en schoonmaakmiddelen (ook deze komen in je lichaam).
Door al deze onnatuurlijke stoffen heb je weer meer vitaminen nodig om te ontgiften.

Stress.
Gezondheid en stress passen niet bij elkaar. Langdurige stress is heel ongezond en is van grote invloed op je lichaam en geest. Bij stress wordt er cortisol aangemaakt, wat er ook weer voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Ook je nachtrust zal hier uiteindelijk onder lijden.

Verzuring.
Je lichaam heeft een pH-waarde, welke iets zegt over de mate van verzuring. Door bepaalde voeding, stress, medicijnen en overmatige spierbelasting ontstaan afvalstoffen welke zorgen voor verzuring van je lichaam. Verzuring kan o.a. zorgen voor vermoeidheid, huidklachten, spier- en gewrichtsklachten, ontstekingen en nog veel meer.
Ik kan je er meer over vertellen en een urinetest meegeven, zodat je het zelf kunt testen. Samen kijken we dan wat je kunt aanpassen.

Vrije radicalen.
Deze ontstaan bij normale lichaamsprocessen waarbij zuurstof vrijkomt. Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen en deze “afpakken” van je goede cellen. Deze goede cellen missen daardoor ook weer een elektron en zo krijg je een kettingreactie, met als gevolg veroudering, verschillende ziekten waaronder ook kanker. Tot zo ver heb je hierop geen invloed. Maar wel op de vrije radicalen die ontstaan door oorzaken van buitenaf, zoals bijvoorbeeld ongezonde bewerkte voeding, alcohol, roken, zonlicht, stress, chemische stoffen, overmatig sporten, etc.
Als “redder in nood” heb je dan antioxidanten nodig, welke een reactie aangaan met deze vrije radicalen, waardoor deze onschadelijk worden gemaakt. Je lichaam maakt antioxidanten voor een deel zelf aan, maar dit is niet voldoende. Je kunt deze ook halen uit gezonde voeding met veel vitaminen, met name vitamine C en E, en betacaroteen (dit zorgt voor de kleur in groenten en fruit).

Wil je weten of je voldoende antioxidanten paraat hebt staan? Dan kan ik dat voor je testen met een  scanner, waarover meer op mijn website.

Weer in balans.
Als gevolg van bovenstaande factoren ontstaan er allerlei klachten en ziekten, voel je je futloos en zelfs psychische klachten kunnen ontstaan. Ook raken je hormonen uit balans, waardoor ook deze niet meer goed functioneren, dit terwijl hormonen heel veel functies in het lichaam regelen.

Zorg dus dat je je lichaam weer in balans krijgt door gezonde voeding te eten met voldoende voedingsstoffen. Ga hierbij lekker bewegen en je zult je een stuk beter voelen en ook meteen wat kilo’s kwijt raken!

Deel dit artikel: