Magnesium is een mineraal dat heel belangrijk voor ons is en ons lichaam niet zelf kan aanmaken. De ene helft van het magnesium bevindt zich in onze weefsels en organen, de andere helft in de botten. Omdat magnesium zorgt voor honderden lichaamsprocessen, kan een tekort leiden tot allerlei klachten. In onze huidige Westerse maatschappij komen veel mensen dit mineraal tekort. Aan de ene kant doordat er minder mineralen in bijv. groenten en fruit zitten door de manier van telen en het bespuiten ervan, maar ook door bewerking in de fabriek. Aan de andere kant doordat we veel magnesium “verliezen” door o.a koffie, alcohol, suikers, roken, medicijnen en stress. En laat magnesium nu net heel belangrijk zijn tegen stress. Bij stress verlies je magnesium en doordat je dan magnesium tekort komt wordt je weer meer gestresst. Je voelt het al…. een vicieuze cirkel. Ook als je veel sport, kun je wel wat extra magnesium gebruiken. Ik vertel je in dit artikel graag meer over de voordelen van magnesium.
Waar is magnesium goed voor?
Hieronder een overzicht met de voordelen van het gebruik van magnesium bij de veelvoorkomende klachten:
- Het zorgt voor de omzetting van voedingsstoffen in energie.
- Magnesium is nodig voor een goede werking van spieren en zenuwen, maar zorgt ook voor ontspanning van spieren en zenuwen.
- Overdracht van zenuwprikkels.
- Aanmaak van hormonen, waaronder bijv. serotonine (gelukshormoon) en melatonine (slaaphormoon).
- Het verbetert de mentale functies.
- Goed voor je hart en bloedvaten, waardoor ook gunstig voor de bloeddruk.
- Zorgt voor opname van calcium in je botten.
Wat zijn de klachten als je magnesium tekort komt?
Omdat magnesium honderden enzymen aanstuurt voor het uitoefenen van functies in je lichaam, zijn de klachten heel gevarieerd en niet precies allemaal te noemen. De meest gehoorde klachten zijn
- Vermoeidheid
- Krampen in spieren, spiertrillingen of “onrustige” benen
- Gestrest gevoel
- Slecht slapen
- Bij langdurig tekort horen ernstiger klachten, zowel fysiek als mentaal
Waar zit magnesium in?
Magnesium vind je in groene bladgroenten, bijv. spinazie, broccoli, allerlei soorten noten en zaden, bananen, avocado’s, peulvruchten en volkoren granen. Maar ook in chocola (die met 72% of meer cacao) zit magnesium, net als in rauwe chocolade.
Supplementen
Het is verstandig om als aanvulling op gezonde voeding een magnesium-supplement te gebruiken. Een goede richtlijn is 400 mg. per dag, het best verdeeld in twee keer. Let wel op dat je een goed supplement kiest. Er zijn nogal wat supplementen op de markt die je lichaam amper opneemt. Het goedkope magnesiumoxide is daarvan een voorbeeld. Beter kies je voor magnesiumcitraat, -bisglycinaat of -chelaat.
Samenwerking met calcium
Magnesium werkt samen met calcium. Het meest optimaal is een verhouding van 1:1. Onze voeding bevat vaak meer calcium dan magnesium. En bij meer calcium dan magnesium wordt er juist weer magnesium onttrokken aan het lichaam. Zo is de verhouding in melk 4:1, wat betekent dat er dus 4x zoveel calcium als magnesium in melk zit, waardoor melk dus juist magnesium onttrekt aan je botten. Om calcium in je botten op te nemen heb je dus voldoende magnesium nodig, maar ook vitamine D helpt hierbij een handje.
Mocht je meer informatie willen aan de hand van dit artikel, neem dan contact met mij op.
Deel dit artikel: